vasárnap, 2019. szeptember 15.

Telefonos alkalmazás a közvetlen értékesítésért

2014. december 4. - 12:22

Termelőket keresünk! Olyan mobiltelefonos alkalmazást fejleszt a NAKVI, amely segítségével a felhasználó könnyedén rátalál a közelében árusító termelőkre. Az adatbázis bővítéséhez most ingyenes regisztrációt kínálunk.

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a családi gazdaságokat, gazdálkodókat elérhetőségeikkel, vásárlási helyszíneit és az általuk előállított hazai, egészséges termékeket listázó megmutató mobiltelefonos alkalmazást fejleszt.

Kárpótolhatják a termelőket az orosz embargó miatt

2014. augusztus 11. - 15:42

Az idén életbe lépett új szabályok szerint az EU egy 420 millió eurós alapból kárpótolhatja azokat, akiket érint az orosz élelmiszer-embargó. A lehetőséget – más lépésekkel együtt – jelenleg is vizsgálják.

Az Európai Bizottság egy munkaközösséget hozott létre augusztus 11-én, hogy felmérje az orosz élelmiszer-behozatali tiltás hatását az Európai Unióra és hogy eldöntse, az EU gazdái kapjanak-e kárpótlást. A csoport, amelyet Jerzy Plewa, a Bizottság közlekedési főtitkára vezet, várhatóan augusztus 14-én osztja meg a következtetéseit a tagállamokkal.

Gyorsan erősödik a biogazdálkodás

2014. augusztus 4. - 16:20

Az Európai Unió régi tagállamaiban a leginkább elterjedt a biogazdálkodás, de a 2004 óta csatlakozott országokban gyorsabban zárkóznak fel a termelők, derült ki az Európai Bizottság jelentéséből.

Az elmúlt tíz évben gyorsan, nagyjából évi 500 ezer hektárral növekedett a biogazdálkodási ágazat az Európai Unió statisztikái szerint. 2003 és 2010 között a biogazdaságok száma és területe is több mint a felével emelkedett. 2011-ben az EU területén csaknem tízmillió hektárt műveltek biogazdaságként.

Józsefmajorban is indul a bemutatóüzemi program

2014. május 23. - 10:21

A Szent István Egyetem józsefmajori tangazdasága is részt vesz a bemutatóüzemi programban. A gazdaság május 8-ai rendezvénye a határszemle mezőgazdasági vállalkozások irányításában játszott szerepével foglalkozott.

A Darányi Ignác Terv részeként az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban lehetőség nyílik bemutatóüzemi programok szervezésére. Ezek segítségével a gazdálkodókhoz gyorsabban juthat el a gyakorlati tudás, és az ismeretek nem ragadnak meg pusztán a kutatással foglalkozó intézetek falai között.

Európai összefogás a tudás gyakorlati hasznosítására

2014. május 7. - 09:26

Európai Innovációs Partnerséggel kíván hidat építeni az EU a mezőgazdaság szereplői között, amelynek lehetőségeit és hazai alkalmazását május 6-án vizsgálták egy konferencián és műhelymunkákon.

Hogyan lehet az innovatív megoldásokat mielőbb átültetni a gyakorlatba, hogyan lehet az újszerű tudományos eredményeket a gazdák felmerülő problémáinak orvoslására felhasználni? Erre keresi a választ az Európai Unió új eszköze, az Európai Innovációs Partnerség a mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság terén (EIP-AGRI).

Számos rendeletet módosított a VM

2014. április 30. - 11:40

Megjelent az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 53/2014. (IV.29.) VM rendelet, amelyben összesen 21 jogszabály módosítására vonatkozó rendelkezések találhatók.

A rendelet többek között a fiatal gazda jogcímrendelet, bemutatóüzemi jogcímrendelet, LEADER-térségek közötti együttműködés jogcímrendeletet, valamint az agrár-szaktanácsadást érintő jogszabályokat módosította.

Az 53/2014. (IV.29.) VM rendelet a cikk alján csatolmányként elérhető.

Kérdőív a termelők nehézségeiről

2014. április 28. - 09:16

Május 25-ig kérdőívvel vizsgálja az AKI és a VM a mezőgazdasági alapanyag-termelők és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozási nehézségeit, amely nyomán új támogatási eszközt vezethetnek be.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közreműködésében a Vidékfejlesztési Minisztérium elindított egy kérdőíves felmérést, amelyben a mezőgazdasági alapanyag-termelők és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozási nehézségeit szeretnék megismerni.

Enyhítenek a zöldítési követelményeken

2014. április 11. - 14:19

Az Európai Parlament elérte, hogy enyhébb természetvédelmi szabályok vonatkozzanak a gazdákra, így az ökológiai célterületekbe jobban beleszámítanak a nitrogénmegkötő növények, és felülvizsgálhatják az előírásokat.

Néhány hónappal azután, hogy megállapodtak a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról, az Európai Bizottság enyhített a gazdák kötelezettségén, hogy a földjük egy részét a biológiai sokféleség megőrzésére szánják.

Képzés berendezés-korszerűsítéshez kapcsolódóan

2014. április 3. - 15:22

A NAKVI felhívja rá a figyelmet, hogy a technológiai berendezések korszerűsítésére kapott EMVA-támogatásoknál az utolsó kifizetési kérelem benyújtása előtt az érintett gazdáknak képzést kell elvégeznie.

Felhívjuk az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból egyes jogcímek esetében technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 116/2013. (XII.

Frissült a Területi Szaktanácsadási Központok jegyzéke

2014. április 1. - 11:13

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott intézkedések Irányító Hatóságának 13/2014. (III.31.) közleménye frissítette a Területi Szaktanácsadási Központok jegyzékét.

A közlemény a www.umvp.eu oldal Dokumentumtár menüpontja alatt, a Közlemények között, vagy ide kattintva közvetlenül elérhető.