péntek, 2019. szeptember 20.

Jövőtervezés

2012. december 6. - 03:01

Debrecen, Pécs, Szeged, Miskolc és Győr után az országjáró körút eredményeiről és tapasztalatairól számolt be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Kiemelte: fontos, hogy a megyék a megfelelő szinteken tudják képviseltetni magukat a 2014-2020-as programozási időszak tervezésében. Ehhez elengedhetetlen a „több-alapú" (úgynevezett multifund) tervezés, amely lehetővé teszi majd projektek finanszírozását több európai uniós pénzügyi alapból. Egy közös stratégiai alapot hoznak létre 2014-től az eddig különálló keretek összekovácsolására, hogy elkerülhető legyen a kettős finanszírozás.

Az államtitkár elmondta: a LEADER szervezetek működési területébe be kell venni a városokat, hiszen az alapok átjárhatósága ezt lehetővé teszi, és emellett ilyen formában lehet legjobban erősíteni a város-vidék kapcsolatot, valamint nem utolsó sorban a helyi termékek piacra jutását.

A szerdai sajtótájékoztatón Búsi Lajos elmondta: le kell szűrni a 2007-2013-as programozási időszak tapasztalatait, ki kell mondani, hogy mit kell folytatni belőle, mit kell javítani és mi az, amit el kell hagyni. A vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a közös stratégiai alap kialakításával nem lehet a különböző finanszírozási alapokhoz különböző elvárásokat támasztani. A legfontosabb feladat ezen a téren a már idén elkezdett egyszerűsítés.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára a tervezés társadalmasításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezt a szerepet vállalja fel az MNVH, amely a jövő év elején megyénként találkozási pontot alakít ki a vidékfejlesztésben érdekelt társadalmi szervezeteknek, szereplőknek, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a tervezésbe.

 

Forrás: NAKVI

Helyszín

Nemes János ÁMK és Könyvtár aulája
Verseny u. 9.
Hosszúhetény
Magyarország
46° 9' 41.8608" N, 18° 21' 25.8588" E
CsatolmányMéret
meghívó96.5 KB