szombat, 2019. augusztus 24.

EU-szintű intézkedések az élelmiszer-biztonságért

2013. május 8. - 09:27

A közelmúltbeli madár- és sertésinfluenzával, valamint lóhúsbotránnyal kapcsolatos problémákra is megoldást jelenthet az a jogszabálycsomag, amelyet május 6-án jelentett be az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot jelentett be május 6-án, amely szigorítaná az uniós élelmiszerláncba belépő állatok és növények egészségügyi ellenőrzését. A csomag, amelyről most a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is meg kell egyeznie öt jogszabályban foglalja össze az eddigi európai uniós élelmiszer-biztonsági előírásokat, hogy könnyebben meg lehessen felelni ezeknek.

A Tonio Borg európai biztos által bemutatott jogszabályok célja, hogy megelőzze az állati eredetű betegségek és az Európán kívülről érkező növényi kórokozók elterjedését. Az intézkedésekkel többek között arra is köteleznék a nemzeti hatóságokat, hogy csalások elleni ellenőrzéseket hajtsanak végre, és komoly büntetéseket szabna ki azokra a cégekre, amelyek ilyet követtek el vagy nem feleltek meg a jogszabályoknak. A csomag a megelőzés elvével igyekszik elejét venni a potenciálisan fertőző állatok tömeges elpusztításának, amely a madár- és a sertésinfluenza idején is kialakult.

Tonio Borg szerint Európában a legmagasabbak az élelmiszer-biztonsági követelmények, ám a „közelmúltbeli lóhúsbotrány megmutatta, hogy van még hová fejlődni, még ha egészségügyi kockázat nem is merült fel”. Az egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos kifejtette, hogy a „reformcsomag időszerű pillanatban érkezett, mivel azt mutatja, hogy a rendszer képes válaszolni a kihívásokra, és néhány levont tanulságot is beemel. Röviden szólva a csomag célja, hogy okosabb szabályokról gondoskodjon a biztonságosabb élelmiszerek érdekében.”

Az elmúlt hetekben a számos európai országot érintő lóhús-átcímkézési botrány miatt megingott fogyasztói bizalmat szigorú élelmiszer-egészségügyi hozzáállással igyekszik visszaállítani az EU, ennek részeként például a 2014-2020-as költségvetésben is többletforrást biztosítanak a felügyeleti programoknak - hívta fel rá a figyelmet a Növényvédőszer Akcióhálózat (PEN). A jogszabálytervezet-csomagot az EuroCommerce kereskedelmi szervezet és a Fogyasztói Egyesületek Európai Szövetsége (BEUC) is üdvözölte.

Forrás: Euractiv.com