szerda, 2019. augusztus 21.

Célegyenesben a KAP-reform tárgyalásai

2013. június 26. - 15:06

Alig egy hét maradt, hogy az Európai Unió intézményei megegyezzenek a 2014-2020-as Közös Agrárpolitikáról. A tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság június 26-án köthetik meg a végső megállapodást.

Célegyenesben a KAP-reform tárgyalásai

A tagállamok szakminisztereiből álló Tanács mezőgazdasági formációja június 25-én vitát tartott a háromoldalú egyeztetések eredményeiről, amelyet a társ-döntéshozó Európai Parlamenttel, valamint a javaslattevő és végrehajtó Európai Bizottsággal folytatnak a Közös Agrárpolitika reformjáról. A Tanács nevében tárgyaló ír küldöttség bemutatta, melyek azok az ügyek, amelyeket az üléssel párhuzamosan futó, június 24-i „trialóguson” sikerült megoldani, a tagállamok pedig a fennmaradó kérdések fényében módosították a Tanács tárgyalási felhatalmazását, amely alapján az írek alkudozhatnak a másik két intézmény képviselőivel. Az egyeztetéseken ugyanakkor maradtak még ellentétek, nyilatkozta Simon Coveney ír mezőgazdasági miniszter június 25-én este, így ezek végső megoldása a másnapi trialógusra maradt, amely után a Parlament mezőgazdasági bizottsága is összeül. A brüsszeli tárgyalások nehezek, de döntőek lesznek az ír miniszter szerint, aki már csak alig egy hétig látja el a Tanács soros elnökségét, mandátuma végéig pedig szeretne megegyezést látni az EU költségvetésének nagyjából 40 százalékát kitevő KAP-ról. A felek már így is kifutottak az időből, a legfontosabb intézkedések 2014 helyett csak 2015-től lépnek életbe, és a Tanács az olyan ügyeket is külön kezeli, amelyek a teljes 2014-2020-as költségvetés elfogadásától függenek, mivel még erről sem sikerült egyezségre jutnia a feleknek.

A már lezárt kérdések értelmében a kisgazdák maximum 1250 eurót kaphatnak egyszerűsített szabályokkal, a tagállamok pedig öt számítási módszerből válogathatnak, hogy meghatározzák, ki vehet részt a programban. A fiatal gazdák a KAP első, közvetlen kifizetéseket tartalmazó pilléréből is kaphatnak külön támogatást, az „aktív gazda” fogalmának meghatározására pedig felállítanak egy listát, amely alapján például a repterek vagy a sportlétesítmények nem kaphatnak közvetlen kifizetéseket. A zöldítésnél kizárták a kettős finanszírozás lehetőségét (azaz, hogy valaki ugyanazért a tevékenységért mindkét KAP-pillérből támogatást kaphasson), a művelésből kivont „ökológiai célterületek” aránya csak 2017-től lenne hét százalék egy öt százalékos átmeneti időszak után, amely 2015-ben indul, és meghatározták ez alól a kivételeket is. A vidékfejlesztési támogatásoknál a második, mezőgazdasági versenyképességet erősítő prioritáshoz hozzátették a fenntartható erdőkezelést, a harmadikhoz (élelmiszerlánc-szervezés) pedig utalást a termékek feldolgozására és a marketingre. (A lezárt kérdések, illetve a Tanács mandátumának módosított pontjai ide kattintva részletesen elérhetőek angolul az 1. és 2. mellékletben).

Négy közép-európai ország kérésére – amelyet több érintett és nem érintett tagállam is támogatott – az Európai Bizottság beveti a rendelkezésére álló eszközöket az árvízkárok helyreállítására, és felgyorsítja a nemzeti segélyekkel kapcsolatos eljárásokat is. A Bizottság felsorolta az igénybe vehető forrásokat, így az EU Szolidaritási Alapját – amelyet éppen a 2002-es nagy árvizek miatt hoztak létre –, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap intézkedéseit.

Forrás: Európai Unió Tanácsa, Euractiv.com, ie2013.eu