vasárnap, 2019. augusztus 18.

A CEJA is elismerte a magyar törekvéseket

2013. szeptember 9. - 08:46

A magyar vidékfejlesztési miniszter kiemelten támogatta a fiatal gazdák ügyét, hangsúlyozta európai ernyőszervezetük elnöke az új agrárgeneráció 2014 utáni lehetőségeiről tartott nemzetközi konferencián.

A CEJA is elismerte a magyar törekvéseket

Európai agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2014 után címmel tartottak nemzetközi fiatal gazda konferenciát augusztus 29-én Tatán. A rendezvényt a magyarországi és a szlovákiai fiatal gazda szövetség közösen szervezte, a Közép-európai Fiatal Gazda Központ Partnerség keretei között, így számos térségbeli országból érkeztek vendégek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és válogatott szakértők előadásait.

„Hiszek benne, hogy most, egy új európai uniós költségvetési időszak előtt tényleg a fiataloké a jövő” – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az EU egy nagyon lassan forduló hajó, de most, hogy a Közös Agrárpolitika 2014-2020-as jövőjéről szóló tárgyalások befutottak a kikötőbe, lehetőség van a gyökeres változásra. A fiatalok támogatása nem csupán a generációváltás segítéséért vagy a mezőgazdaság folytatásáért fontos, hanem azért is, mert körükben több a diplomás, nagyobb a beruházási és diverzifikációs hajlamuk és innovatívak, mutatott rá V. Németh Zsolt. Magyarországon a 2007-2013-as időszakban összesen 39 milliárd forintnyi fiatal gazda támogatást osztottak ki, de az új generáció közvetetten is többletforrásokhoz jutott, hiszen támogatták, hogy az idősebbek átadhassák nekik a gazdaságukat, valamint számos pályázat pontozásánál is előnybe kerültek vagy több pénzt hívhattak le. A fiatalokra a 2014-2020-as időszakban is külön figyelmet fordít a hazai szaktárca, egy külön tematikus alprogram is indul a segítésükre.

A Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) nemrégiben megválasztott elnöke, Matteo Bartolini hangsúlyozta: létfontosságú, hogy uniós szinten képviseljék a fiatal gazdákat és azokat a fiatalokat, akik agrárpályára készülnek, mert ezen a téren sokkal több a közösségi szabályozás és forrás, mint a nemzeti. A 23 EU-tagállam kétmillió új korosztályból kikerült gazdáját képviselő szervezet vezetője emellett az európai agrárium demográfiai problémájára is felhívta a figyelmet: míg a gazdák harmada 65 év feletti, mindössze hat százalékuk 35 év alatti, Magyarország és Szlovákia pedig – hét százalékkal – csak kevéssel van az átlag felett. Ez nem elég, hogy biztosítsák az országok mezőgazdaságának jövőjét – figyelmeztetett a CEJA elnöke. Matteo Bartolini kiemelte, hogy a CEJA és tagszervezetei folyamatos érdekérvényesítő munkájának hála konkrét eredményeket sikerült elérni a 2014-2020-as Közös Agrárpolitikáról szóló politikai megegyezésben, amellyel elégedettek, de ennek a nemzeti alkalmazását és a kapcsolódó intézkedéseket is figyelemmel követik. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor kiemelten támogatta a fiatal gazdákat és a rájuk vonatkozó intézkedéseket a KAP-reform tárgyalásai során.

A döntéshozói munka után „tudunk hatni és kell is, hogy hassunk a minisztériumok munkájára, hogy a vidék és a vidéki fiatalok megtalálják a jövőjüket, és folytassák azt a munkát, amelyet elődeik eddig sikeresen végeztek” – emelte ki Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szervezetének elnöke. Fontosnak tartotta, hogy a találkozóra szerte Közép-Európából érkeztek vendégek saját tapasztalataikkal, mivel Szlovákiában eddig nem voltak külön támogatási lehetőségek a fiatal gazdáknak, ám az ígéretek hamarosan lesznek ilyenek.

A rendezvényen számos szakértő osztotta meg tapasztalatait, ismereteit a különféle térségbeli országokból érkezett szakértőkkel: az első rész a 2014 utáni KAP változásait járta körbe főként a fiatal gazdák szemszögéből, míg a második a KAP eddigi megvalósításának nemzeti tapasztalatait Magyarországon és Szlovákiában.

Forrás: NAKVI