vasárnap, 2019. szeptember 15.

Kisebb lehet a közvetlen kifizetések csökkenése

2013. október 17. - 12:55

A 2013-ban igényelt közvetlen kifizetések összege – a kétezer euró feletti részre vonatkozóan – az eredetileg kiszámolt négy helyett csak kevesebb, mint 2,5 százalékkal csökkenhet az Európai Bizottság szerint.

Kisebb lehet a közvetlen kifizetések csökkenése

A Közös Agrárpolitikából 2013 májusáig igényelt közvetlen kifizetéseket az előzetesen kiszámolt négy helyett csak 2,45 százalékkal csökkentenék, jelentette be az Európai Bizottság. A vágásra eredetileg azért volt szükség, mert a közvetlen kifizetéseknek megszabott plafont több mint 1,4 milliárd euróval túllépték volna ezek a támogatások. Emiatt négy százalékos vágást kellett volna alkalmazni a gazdák közvetlen kifizetéseinek kétezer euró feletti részére (mivel ezek a rész a szükséges csökkentés alól kivételt képez).

Ugyanakkor ezt az adatot most újraszámolták, és ezzel megerősítették, hogy a 2014-es költségvetésbe korábbról átvitt összeg jóval nagyobb lesz, mint azt korábban várták. Ennek köszönhetően csak alig több mint 900 millió eurót kell spórolni, így a kétezer eurós határ felett csak 2,45 százalékot kell csökkenteni.

A javaslatot most beterjesztik az Európai Unió tagállami miniszterekből álló Tanácsa elé azzal a céllal, hogy december 1-ig megállapodjanak, mivel ekkortól már ki kell fizetni a támogatásokat. Ha ez határidőre nem sikerülne, maradna a négy százalékos vágás.

 

Forrás: Európai Bizottság