szombat, 2019. augusztus 24.

Pályázat a műholdas technológia használatára

2014. február 13. - 12:38

A műholdas helymeghatározó rendszerek mezőgazdasági alkalmazására írt ki pályázatot az Európai GNSS Ügynökség. A jelentkezési határidő február 28., ám a dokumentációt elég április 14-ig beküldeni.

Pályázat a műholdas technológia használatára

Február 28-ig lehet jelentkezni az Európai GNSS Ügynökség „Gazdálkodás műholddal” című, 13 ezer euró összdíjazású pályázatára. A szervezők 32 év alatti európai vagy afrikai tanulók vagy fiatal gazdálkodók jelentkezését várják, akiknek be kell mutatnia, hogy a műholdas helymeghatározó rendszerek hogyan tehetnek lehetővé új, innovatív szolgáltatásokat a közeljövőben, vagy hogyan hajtanak már most is jelentős hasznot a felhasználóinak.

A pályázatok közül többet kiválasztanak, amelyeket benyújtóik Prágában mutathatnak be a fődíjért (a listára kerülteket június 6-ig értesítik).  A győztes 5000 eurós pénzjutalmat kap, a második 3000, a harmadik pedig 1000 eurót. Az afrikai indulók külön versenyezhetnek egy 4000 eurós díjért.

A pályázatot benyújtók bemutathatják a műholdas navigáció alkalmazásának előnyeit vagy egy új ötletet különböző országokban és földhasználati típusoknál. Ezek között lehet példa a precíziós mezőgazdaságra, a talaj, a növényzet, betegségek és hozam feltérképezésére, a termékek követésére „a termőföldtől az asztalig”, valamint környezeti hatások felmérésére és kezelésére. Emellett technikai javaslatokat is lehet tenni eszközökre, szoftverekre vagy rendszerekre, legyenek azok akár teljesen újak, akár egy már meglévőt tovább fejlesztők, a technológia felhasználására kistermelők és/vagy szövetkezetek számára, vagy akár tágabb körben, földrajzi információs rendszerrel. A kiírás honlapja szerint a pályázatban kifejezetten figyelni kellene arra a hozzáadott értékre, amelyet a GPS és a 2014-től induló európai Galileo helymeghatározó rendszereket pontosító, ingyenes EGNOS-szolgáltatás nyújt.

A pályázatokat elektronikusan kell benyújtani, és tartalmazniuk kell egy összefoglalót (150-200 szóv), valamint egy teljes leírást (3000-10000 szó) Word vagy Open Office Writer formátumban, angol nyelven. Ezt kiegészítheti rövid (maximum öt perces) videó angol felirattal, prezentáció (PowerPoint vagy Open Office Impress) és táblázat (Excel vagy Open Office Calc). A pályázatot referenciákkal és a hozzáadott érték megindokolásával kell alátámasztani. Az anyagokat április 14-ig kell benyújtani, a január 28-i határidőig csak a csapatnevet, a pályázat címét, az összefoglalót és a kapcsolattartó adatait kell megadni.

További információ és a regisztrációs űrlap a www.farmingbysatellite.eu honlapon található.

 

Forrás: Európai GNSS Ügynökség