szombat, 2019. augusztus 24.

Enyhítenek a zöldítési követelményeken

2014. április 11. - 14:19

Az Európai Parlament elérte, hogy enyhébb természetvédelmi szabályok vonatkozzanak a gazdákra, így az ökológiai célterületekbe jobban beleszámítanak a nitrogénmegkötő növények, és felülvizsgálhatják az előírásokat.

Enyhítenek a zöldítési követelményeken

Néhány hónappal azután, hogy megállapodtak a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról, az Európai Bizottság enyhített a gazdák kötelezettségén, hogy a földjük egy részét a biológiai sokféleség megőrzésére szánják. A 2014-2020 közötti KAP részeként a földművelők csak akkor juthatnak az európai uniós támogatásokhoz, ha úgynevezett ökológiai célterületet jelölnek ki. A változtatás a KAP „zöldítésének” a része.

Az új szabályokról ugyan már megállapodott a két társ-döntéshozó, az Európai Parlament, a tagállamokat képviselő Tanács és a javaslattevő-végrehajtó Európai Bizottság, és a reform főbb jogszabályi elemeit már jóvá is hagyták, de még maradtak olyan részletek, amelyeket úgynevezett felhatalmazáson alapuló jogi aktusként kell elfogadni. Ezek olyan jogszabályok, amelyeket a Bizottság terjeszt be, és amelyekre a Tanács, valamint a Parlament igent vagy nemet mondhat, viszont nem módosíthat.

Az Európai Bizottság a múlt héten az eredeti megállapodásnak megfelelő szabályokra tett javaslatot, de a Parlament mezőgazdasági szakpolitikusaiból álló bizottsága arra figyelmeztetett, hogy elbuktatják a javaslatot, ha nem enyhítenek az ökológiai célterületek követelményein. Az ellenállást Paolo de Castro olasz baloldali képviselő vezette, aki a parlamenti bizottság elnöke.

A Parlament nyomására az Európai Bizottság egy „különleges nyilatkozatot” fogadott el, amely szerint értelmezési jegyzeteket fognak az ökológiai célterületekkel kapcsolatos szabályozáshoz fűzni. Ezek könnyebbé tennék a gazdáknak, hogy megfeleljenek az előírásoknak azzal, hogy a nitrogént megkötő növények több mint duplán számítanának bele az ökológiai célterületbe. A változtatás értelmében egy hektárnyi ilyen növény 0,7 hektárnyi ökológiai célterületnek számítana az eredetileg javasolt 0,3 hektárral szemben. Az Európai Bizottság arra is ígéretet tett, hogy „alaposan kiértékeli az ökológiai célterületekre vonatkozó kötelezettségek alkalmazásának tapasztalatait, a „zöldítési” kötelezettségek részeként az alkalmazás első éve után”. A nyilatkozat szerint ha kiderülne, hogy ez „az EU termelési képességének jelentős csökkenését eredményezte, a Bizottság felülvizsgálja a vonatkozó felhatalmazáson alapuló jogi aktust”.

A Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága április 7-én megszavazta a jogszabályt, amely könnyebbé teszi a gazdáknak, hogy megfeleljenek a zöldítési előírásoknak. Környezetvédelmi csoportok ugyanakkor arra figyelmeztették már a szavazás előtt Dacian Cioloş agrárbiztost egy, a European Voice híroldal szerint keményen fogalmazó levelükben, hogy ezzel az ökológiai célterületek a „legjobb esetben szinte semmit” nem adnak a természeti környezetnek. Szerintük az eljárás gúnyt űz a Bizottság szerepéből, és azzal, hogy „enged néhány EP-képviselő követeléseinek az Európai Parlament bármiféle formális kérése nélkül, azt a szerencsétlen benyomást kelti, hogy a Bizottság beszállt valakinek az újraválasztási kampányába”.

 

Forrás: European Voice