vasárnap, 2019. augusztus 18.

Bemutatkozott az olasz elnökség az EU Tanácsában

2014. július 17. - 15:53

Elsőként vezette az EU agrárminiszteri Tanácsát az új olasz elnökség. Fél éves programjuk bemutatása mellett a tejágazat jövője jelentette az ülés egyik fő napirendi pontját, amiről komoly vita alakult ki.

Bemutatkozott az olasz elnökség az EU Tanácsában

Az Európai Unió agrárminiszteri Tanácsának július 14-i találkozóján ismertette a soros olasz elnökség, milyen tervei vannak a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a halászat terén. A hat hónapos programot Maurizio Martina, Olaszország mezőgazdaságért, élelmiszerügyi és erdészeti politikáért felelős miniszter mutatta be a többi tagállamból érkezett kollégájának.

„A jogi akták mellett a fiatalok foglalkoztatása, innovációs intézkedések, az élelmiszer-biztonság kihívásainak kezelése és kereskedelmi ügyek lesznek az olasz elnökség céljai” – nyilatkozta Maurizio Martina. „A Milánó EXPO 2015 előkészítésén is dolgozni fogunk, ami egyedi lehetőséget biztosít majd az európai mezőgazdaságnak a fenntarthatóság, innováció és élelmiszerminőség szempontjából, valamint egy világszintű platformot a politikák, szabványok és legjobb gyakorlatok megbeszélésére és összehasonlítására” mondta az olasz agrárminiszter.

Az elnökség jelezte, hogy a biogazdálkodás elsődleges a programjában. „Fontos, hogy megerősítsük a szabályozói keretet. A mai vitát illetően az olasz elnökség erőfeszítéseket fog tenni, hogy egy általános megközelítést érjen el ezzel a fontos dossziéval” – hangsúlyozta Maurizio Martina. Az Európai Bizottság új biogazdálkodási szabályjavaslatai miatt több küldöttség is aggodalmát fejezte ki, különösen a korlátozott kivételekkel és az ellenőrzési rendszerekkel kapcsolatban. Több delegáció ellenezte a „felhatalmazáson alapuló jogi aktusok” használatát (ezekkel a Bizottság dönthet kisebb ügyekben az alapján, hogy a tagállamok átruházzák a jogköreiket).

A Tanács a tejágazat jövőjéről is tárgyalt a kvóták 2015-ös kivezetése után. Erről a Tanács nem jutott dűlőre, mert nem volt meg a szükséges egyetértés, hogy határozatokat fogadjanak el a témában. Mint azt a Tanács sajtóközleménye leszögezi, még minősített többséget sem sikerült elérni, amivel politikai jelzést küldhettek volna a Bizottság felé, különösen a zsírkorrekciós együtthatók és további konkrét válságkezelési intézkedések miatt. A vita afelett alakult hogy, hogy néhány tagállam – különösen azok, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy túllépik a kvótájukat – szerette volna finomítani az átmenetet a mennyiségi korlátozások megszűntetése felé a zsírkorrekciós együtthatók módosításával. Ezt a közlemény szerint egy nagy blokkoló többség megakadályozta, és kifejtették, hogy a 2008-ban elfogadott szabályokat a kvóták kivezetésére szigorúan kell alkalmazni. (A Földművelésügyi Minisztérium közleménye alapján 12-12 tagállam volt a lazítás mellett és ellen, Magyarország utóbbi csoportba tartozott). Három küldöttség egy kompromisszumos szöveggel próbálta áthidalni a különbségeket, de mindkét tábor kitartott az álláspontja mellett.

A miniszterek az új lehetséges internetes domainnevekről is tárgyaltak. A világhálót felügyelő szervezet tervei szerint a honlapok elérhetősége többek között „.vin”-re vagy „.wine”-ra, azaz a „bor” szó francia vagy angol változatára is végződhetne. Az Európai Bizottság osztotta az EU Tanács és több küldöttség aggodalmait, hogy ezek tévesen kapcsolódhatnak EU-védettségű földrajzi jelzésekhez, az olaszok pedig ígéretet tettek rá, hogy szoros figyelemmel kísérik az ügyet.

Holland javaslatra a neonikotinoidos rovarirtók is szóba kerültek, amelyek egy tanulmány szerint a madarakra is veszélyesek lehetnek. A küldöttség azt kérte, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság vizsgálja meg a problémát. A Bizottság válaszul megerősítette, hogy értékelik a tanulmányt és rámutatott, hogy már három szer használatát korlátozták (korábban a neonikotinoidos rovarirtókat méhpusztulással is összefüggésbe hozták).

 

Forrás: Európai Unió Tanácsa, Földművelésügyi Minisztérium