vasárnap, 2019. augusztus 18.

Gyorsan erősödik a biogazdálkodás

2014. augusztus 4. - 16:20

Az Európai Unió régi tagállamaiban a leginkább elterjedt a biogazdálkodás, de a 2004 óta csatlakozott országokban gyorsabban zárkóznak fel a termelők, derült ki az Európai Bizottság jelentéséből.

Gyorsan erősödik a biogazdálkodás

Az elmúlt tíz évben gyorsan, nagyjából évi 500 ezer hektárral növekedett a biogazdálkodási ágazat az Európai Unió statisztikái szerint. 2003 és 2010 között a biogazdaságok száma és területe is több mint a felével emelkedett. 2011-ben az EU területén csaknem tízmillió hektárt műveltek biogazdaságként. Egy évvel korábban 186 ezer ilyen gazdaságot tartottak nyilván az – akkor még – 27 tagállamban.

Biogazdálkodásnak minősül az olyan élelmiszer-előállítás, amelynek minimális hatása van a környezetre azzal, hogy természetesen működik, amennyire lehetséges. Az EU-nak megvannak a saját előírásai erre a termelési formára, köztük a vegyszerhasználatra a növényvédőszerekben, trágyában és állatgyógyszerekben, valamint az állatjóléti védőintézkedésekre. A genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) nem megengedettek a biogazdálkodásban.

Az adatok szerint a biogazdálkodók általában fiatalabbak az átlagnál az EU-ban. 2010-ben több mint 60 százalékuk volt 55 év alatti, miközben a hagyományos gazdálkodóknál ez az arány 45 százalék alatt maradt.

A gazdaságok és a földterületek többsége, nagyjából négyötöde a 2004 előtt is EU-tag országokban volt. A később csatlakozott 12 tagállamban – a tavaly óta az EU-hoz tartozó Horvátországot leszámítva – viszont itt gyorsabban, 2002 és 2011 között 13 százalékkal növekedett a biogazdálkodás aránya, a gazdaságok száma pedig megtízszereződött.

A biogazdálkodásra használt területek csaknem fele állandó legelő, 15 százalékon gabonát, 13 százalékon pedig egyéb terményeket termesztenek.

Az Európai Bizottság márciusban nyújtott be javaslatokat a biogazdálkodásra, amelynek célja a szabályozás összehangolása és megerősítése az ágazatban. „A Bizottság több és jobb biogazdálkodásra törekszik az EU-ban azzal, hogy megszilárdítja a fogyasztói bizalmat a biotermékek iránt, és hogy eltávolítsa az akadályokat a biogazdálkodás fejlődése elől” – nyilatkozta Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. A Bizottság szerint a bioélelmiszerek egy növekvő fogyasztói igényre válaszolnak, „miközben ezzel egyszerre természetvédelmi, állatjóléti és vidékfejlesztési közjavakat állít elő”.

Igényelni lehet az EU bioélelmiszer-címkéit, amelyekkel a termékeken elhelyezve tudatni lehet a fogyasztókkal, hogy biomódszerekkel készültek. Az Európai Számvevőszék ugyanakkor a szabályok erősebb betartatását szorgalmazta, mert a jelölt termékekben találtak már növényvédőszert, antibiotikumokat, sőt, GMO-t is.

Az Európai Bizottság júliusi jelentése a biogazdálkodásról angol nyelven ide kattintva elérhető.

 

Forrás: Európai Bizottság, Euractiv.com