vasárnap, 2019. augusztus 18.

Kárpótolhatják a termelőket az orosz embargó miatt

2014. augusztus 11. - 15:42

Az idén életbe lépett új szabályok szerint az EU egy 420 millió eurós alapból kárpótolhatja azokat, akiket érint az orosz élelmiszer-embargó. A lehetőséget – más lépésekkel együtt – jelenleg is vizsgálják.

Kárpótolhatják a termelőket az orosz embargó miatt

Az Európai Bizottság egy munkaközösséget hozott létre augusztus 11-én, hogy felmérje az orosz élelmiszer-behozatali tiltás hatását az Európai Unióra és hogy eldöntse, az EU gazdái kapjanak-e kárpótlást. A csoport, amelyet Jerzy Plewa, a Bizottság közlekedési főtitkára vezet, várhatóan augusztus 14-én osztja meg a következtetéseit a tagállamokkal.

Oroszország egy héttel korábban tiltotta be élelmiszerek behozatalát az EU-ból, az Amerikai Egyesült Államokból és más országokból, amelyek szankciókat vezettek be ellene az ukrajnai szeparatisták támogatása miatt.

Az EU megújított Közös Agrárpolitikája, amely idén lépett életbe, nagyobb rugalmasságot biztosít a Bizottságnak vészhelyzeti intézkedésekhez piaci válság idején. A Bizottság gyorsan és magától, a tagállamok vagy az Európai Parlament jóváhagyása nélkül léphet. Az EU 420 millió eurós tartalékot használhat erre.

„Megvannak erre a mechanizmusaink” – nyilatkozta Roger Waite, a Bizottság mezőgazdasági szóvivője. „Támogathatjuk a gazdákat gondok esetén. De először elemeznünk kell, mi lenne a lehetséges hatás” – tette hozzá. Közölte, hogy a Bizottságnak az augusztus 14-ig tartó időszaknál hosszabbra is szüksége lehet eldönteni, szükség van-e a kárpótlásra.

Oroszország az EU élelmiszereinek és mezőgazdasági termékeinek legnagyobb kiviteli piaca. A betiltott termékek a teljes EU-export hét százalékát jelentik. Ezen cikkek ára – köztük a gyümölcsöké, sajtoké, húsoké és halaké – esni kezdett, miközben a gazdák új piacokon próbálják eladni ezeket.

A Bizottság közben bizalmasan figyelmeztetett más nagy exportőröket, mint Brazília és Kína, hogy ne próbáljanak az EU helyére lépni az orosz piacon. Egy, a European Voice által névtelenül idézett tisztviselő arra mutatott rá, hogy a szankciókat a nemzetközi jog alapján hozták meg, míg ez az orosz ellenlépésekre nem igaz. „Az, hogy más országok [pótolják az exportot], számunkra politikai szempontból olyasminek tűnik, ami nehezen indokolható” – mondta a tisztviselő.

 

Forrás: European Voice